KOST DAT

software ontwikkelen wat zijn de kosten

Een veel gehoord vooroordeel over het wel of niet laten maken van maatwerksoftware zijn de kosten. Natuurlijk kost het ontwikkelen van maatwerk tijd, en tijd is een inspanning waarvoor vrijwel iedereen beloond wil worden. In dit hoofdstuk maken we gebruik van een Excel document dat u halverwege de pagina kunt downloaden.

Maak voorafgaand een duidelijk plan

Laten we beginnen met de planfase waarin een potentiële klant een idee heeft en dit afweegt tegen de kosten en de functionaliteiten van bestaande oplossingen. Dit is een lastig en tijdrovend proces, want in veel gevallen heeft de klant wel een doel voor ogen maar nog niet duidelijk voor ogen hoe dat doel bereikt moet worden.

Een plan dat niet goed doordacht is, brengt in de ontwikkelfase een hoop extra werk (lees: kosten) met zich mee. Precies om die reden stoppen we extra energie in de planfase.

Inventariseer ook in de planfase wat er al aanwezig is aan bestaande softwareoplossingen. In veel gevallen blijkt vaak dat de bestaande software wel zou voldoen als dit met elkaar zou communiceren of dat bestaande pakketten slechts enkele functionaliteiten missen.

Staar je tot slot niet blind op efficiëntie en initiële kosten. Efficiëntie bereik je uitsluitend door effectieve doelen te stellen, lees daarover meer op ons blog. Naast initiële kosten heb je ook te maken met onderhoud en reparatiekosten. Neem dit mee in je TCO berekening.